فوم بسته بندی چیست (+بررسی انواع و مزایا)

فوم بسته بندی چیست

برای بسته بندی محصولات، روش‌های متنوعی وجود دارد. یکی از دغدغه‌های مهم و اساسی تولید کنندگان سالم رسیدن مواد و محصولات تولید شده از محل تولید به محل مصرف می‌باشد و روش‌های مختلفی مانند کیسه‌های پلاستیکی حبابدار، کیسه‌های بسته بندی بادی، بسته بندی با اسفنج و ابر و … . وجود دارد، اما ایمن‌ترین روش برای بسته بندی محصولات استفاده از فوم بسته بندی می‌باشد. بنابراین فوم‌ها و یونولیت‌هایی که  برای بسته بندی مواد غذایی و دارویی و برقی و الکترونیکی و به طور کلی مواد ظریف و حساس استفاده می‌شود را فوم بسته بندی می‌گویند. هر چقدر فوم‌های بسته بندی با کیفیت تر و مرغوب‌تر باشند مورد استقبال بیشتری قرار می‌گیرند. امروز با پوشش کالا همراه باشید تا اطلاعات ارزشمندی در این حوزه در اختیار شما قرار دهیم.

به فوم بسته بندی فوم محافظ نیز گفته می شود و این نوع فوم به عنوان بهترین نوع بسته بندی محصولات حساس و شکننده انتخاب شده است. در صورتی که فوم های بسته بندی از ضخانت و چگالی و سختی مناسبی برخوردار نباشند به مرور زمان کاربرد خود را از دست داده و تغییر حالت می دهند.

خصوصیات فوم‌های بسته بندی چیست که آن‌ها را متمایز می‌کند؟

فوم‌های بسته بندی دارای خصوصیات و مزایایی می‌باشند که آن‌ها را پرکاربردتر می‌نماید. از جمله این خصوصیت‌ها  می‌توان به سبک و کم وزن بودن آن اشاره کرد که این خصوصیت باعث می‌شود تا جنس مورد نظر متحمل وزن اضافی نشود. از خصوصیت‌های دیگر می‌توان به رنگ بندی متنوع و جذب شوک به آن اشاره کرد. فوم‌های بسته بندی همچنین ضد آب و ضد رطوبت و مقاوم در برابر سرما و گرما نیز می‌باشند. فوم‌های بسته بندی امکان تولید در قالب سفارشی مشتری را دارند.

علاوه بر این ها فوم‌های بسته بندی باید دارای خاصیت ضربه پذیری بسیار بالایی باشند تا زمانی که متحمل فشار می‌شوند و یا در هنگام حمل زمانی که بیفتند مقاوم باشند و به محصول مورد نظر ضربه و صدمه وارد نشود، بنابراین ضخامت فوم‌های بسته بندی به کار رفته در محصولات مختلف متفاوت می‌باشد و به ظریف و حساس بودن و نوع کاربرد محصولات مختلف متفاوت می‌باشد.

انواع فوم‌های بسته بندی که در بازار ایران وجود دارند، کدام اند؟

فوم‌های مختلفی برای استفاده در بسته بندی محصولات استفاده می‌گردند که می‌توان از انواع مختلف آنها به فوم‌های پلی اتیلن و فوم‌های پلی یورتان و فوم‌های ریباندد و فوم‌های پلی استایرن اشاره کرد.

فوم پلی یورتان، عایق حرارتی

فوم پلی یورتان یک نوع عایق حرارتی است که در حال حاضر یک عایق پر مصرف در صنعت ساخت و ساز به شمار می‌آید. این ماده شیمیایی از ترکیب دو ماده ایزوسیانات و پلی ال که هر دو مایع هستند تشکیل می‌شود. این دو ماده وقتی با هم ترکیب می‌شوند، در اثر واکنش شیمیایی به صورت فوم درآمده و با گذشت چند دقیقه تبدیل به جامد می‌شود. این فوم یک عایق دائمی است که دچار تغییر شکل و آسیب نمی‌شود و همچنان با گذر زمان خاصیت‌های خود را حفظ می‌کند.

 فوم پلی یورتان یک فوم سرد است که از قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. فوم تزریقی پلی یورتان برای عایق نمودن سطوح گسترده و یا در فضاهای غیر قابل دسترس کاربرد دارد، اما مزایای این نوع فوم چیست؟ مزایای فوم پلی یورتان عبارت است از:

  • ضریب انتقال حرارتی فوم پلی یورتان بسیار پایین است، از این رو یک عایق حرارتی ایده آل برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی گرمایی به حساب می‌آید.
  • این فوم قابل تزریق و قالب گیری است و برای عایق کاری‌های حجیم و مکان‌های غیر قابل دسترس گزینه ای ایده آل به شمار می‌آید.
  • این فوم دچار خوردگی و سائیدگی نمی‌شود.
  • فوم عایق پلی یورتان در برابر رطوبت دچار آسیب نمی‌شود و کاملاً نفوذناپذیر است. علاوه بر آن در برابر مواد اسیدی و حلال‌ها تخریب نمی‌شود.
  • این عایق وزن بسیار سبکی دارد و بار اضافی بر سازه وارد نمی‌کند.
  • دوام و طول عمر این عایق فوم مانند بسیار بالاست.
  • این فوم به صورت درزگیر برای پر کردن درزها و شکاف‌های ساختمان نیز کاربرد دارد.
  • فوم پلی یورتان را می‌توان پس از خشک شدن شکل داد و آن را رنگ آمیزی نمود.

فوم پلی اتیلن، یکی از بهترین ایزولاسیون‌ها

فوم پلی اتیلن به صورت ترکیبی از پلی اتیلن فشرده و حباب‌های ریز هوا می‌باشد که به دلیل داشتن خواص ویژه یکی از بهترین ایزولاسیون‌ها و عالی‌ترین عایق برودت، حرارت، رطوبت و صدا است، اما مزایای این نوع فوم چیست؟ مزایای فوم پلی اتیلن به صورت تیتروار عبارت است از:

  • فوم‌های پلی اتیلن آسان و سریع نصب می‌شوند و بنابراین در زمان و هزینه نصب صرفه جویی می‌شود.
  • در فوم‌های پلی اتیلن ضریب نفوذ رطوبت تقریباً به صفر می‌رسد و بنابراین برای محیط‌های مرطوب و دماهای زیر صفر مناسب است.
  • پلی اتیلن‌ها فوم‌های پلاستیکی در برابر آلودگی‌های قارچی و بیولوژیکی مقاوم است.
  • پلی اتیلن فوم‌های پلاستیکی پایداری زیادی دارند.
  • پلی اتیلن‌ها در مقابل اوزون و اشعه ماورا بنفش مقاوم است.
  • فوم‌های پلاستیکی پلی اتیلن در برابر خوردگی مقاوم است.

فوم پلی استایرن، یک پلیمر مصنوعی

پلی استایرن یک پلیمر مصنوعی معطر از مونومر استایرن (هیدروکربن مایعی که در واقع یکی از مشتقات نفتی است) می‌باشد که به سه نوع معمولی، مقاوم و انبساطی تقسیم می‌شود. در دمای اتاق، پلی استایرن به صورت جامد و البته انعطاف پذیر است ولی در دماهای بیشتر می‌تواند ذوب شده و به صورت قالب‌هایی درآید.

فوم پلی استایرن یکی از فرآورده‌های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلورهای ریز تشکیل شده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط می‌گردد. به علت ساختار سلولی بسته در بلوک‌های پلی استایرن یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و نیز در مقابل فساد پذیری و رشد باکتری از خود محافظت می‌نماید. این پلیمر کاربردی در ساخت ساندویچ پانل‌ها کاربرد فراوانی دارد و به عنوان یک عایق صوتی و حرارتی خوب در انواع ساندویچ پانل‌های سقفی و دیواری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فوم‌های ریباند، چهارمین نوع از فوم‌های بسته بندی

فوم ریباند یک محصول پلی یورتان قالبی است که از تکه‌های فوم پلی یورتان خرد شده (آسیاب شده) که توسط بایندر به هم چسبانده شده اند تولید می‌شود. تولید کنندگان فوم پلی یورتان همیشه به دنبال راهی برای بازیابی ضایعات فوم پلی یورتان به منظور به حداقل رساندن هزینه‌های تولید هستند. با این وجود، معمولاً ۳۰ درصد فوم‌های پلی یورتان پس از برش و شکل دهی فوم در حین تولید به ضایعات تبدیل می‌شوند. بدون بازیابی، این مقدار ضایعات اتلاف هزینه برای تولید کنندگان محسوب می‌شود.

با توسعه روش‌های عملی بازیافت پلی یورتان، تقریباً هر قطعه از ضایعات فوم قابل بازیابی است. بخش عمده ای از فوم‌های انعطاف پذیر پلی یورتان به تکه‌های کوچکی آسیاب و خرد می‌گردند و به عنوان زیر لایه فرش مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روند آنقدر موفق است که در بسیاری از کشورها تقاضا برای فوم ضایعاتی از عرضه آن پیشی گرفته است. تولید کنندگان فوم ریباند زیرلایه فرش به طور سالانه ۲۰۰ میلیون کیلوگرم فوم ضایعاتی مصرف می‌کنند.

فوم‌های بسته بندی در چه جاهایی کاربرد دارند؟

فوم‌ها و یونولیت‌های بسته بندی برای بسته بندی مواد غذایی، دارویی بهداشتی، برقی و الکترونیکی و ظروف شیشه ای و حساس شکننده استفاده می‌شوند تا هنگام انتقال از محل تولید به محل مصرف در اثر ضربه و رطوبت دچار آسیب و شکنندگی نشوند. بر همین اساس فوم‌های بسته بندی کاربردهای زیادی در بسته بندی محصولات دارند و یکی از بهترین انواع بسته بندی‌ها تلقی می‌گردند. یکی دیگر از موارد استفاده آن استفاده برای فروشگاه‌های اینترنتی می‌باشد که فوم بسته بندی به جهت خاصیت ضربه گیری بالا برای محافظت محصول در برابر تکان‌های مسیر در هنگام فرستادن بسته‌های مختلف با پست و پیک به مشتریان فروشگاه‌های اینترنتی می‌باشد. از فوم‌های بسته بندی می‌توان به عنوان جعبه ابزار و جعبه آچار خودرو استفاده کرد.

فوم‌های بسته بندی زمانی برای بسته بندی محصولات غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند که مواد غذایی باید مدت زمان زیادی را بیرون از یخچال باشند یا اینکه به مدت طولانی در معرض محیط قرار گیرند. از فوم‌های بسته بندی در بسته بندی طلا جات و جواهرات و همچنین به عنوان درز گیر در خودروها نیز استفاده می‌شود. فوم‌های بسته بندی می‌توانند به عنوان محافظ برای بسته بندی کلیه اشیا مورد استفاده قرار گیرند و در عایق کاری و بسته بندی لوازم یدکی و محصولات نظامی نیز از آن‌ها استفاده شود.

در آخر مطالب باید اضافه کرد که هر چه قدر زیبایی و جذابیت در بسته بندی محصولات بیشتر باشد، تاثیر مستقیمی در جذب مشتری دارد و فوم‌های بسته بندی از آنجایی که رنگ بندی‌های متنوعی دارند و در طرح‌های مختلف می‌توان از آنها استفاده کرد، بنابراین استفاده از آنها در بسته بندی ضروری است و نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد.

اگر در این زمینه تجربه یا سوالی دارید، می‌توانید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *