سینی نشاء و انواع آن؛ 0 تا 100 آنچه باید بدانید

انواع سینی نشاء

سینی نشاء چیست؟

امروزه استفاده از روش‌های قدیمی و سنتی برای کشت گیاهان جای خود را به روش‌های مدرن و جدید داده است و روش کاشت نشا نیز یکی از همین روش‌های جدید و مدرن است که امروزه از رایج‌ترین روش‌های کاشت بذر شناخته شده و در میان تمامی کشاورزان و گلخانه‌داران بسیار جا افتاده است و می‌توان گفت کمتر کسی است که از این روش برای کاشت بذر استفاده نمی‌کند و هر کسی که در زمینه کشاورزی، باغداری و یا کارهای گلخانه‌ای فعالیت دارد حداقل یکبار هم که شده این روش را امتحان کرده است. در اکثر گلخانه‌های بزرگ و مدرن، تولید گیاه به روش کاشت نشا انجام می‌شود و بذرها در سینی نشا که محیط و بستر مناسبی برای پرورش گیاه به روش نشا کاری است، کاشته شده و رشد می‌کنند. سینی‌های کاشت نشا جنس‌های مختلفی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به استیروفوم، پلی استیلن، پلی اتیلن و پلی پروپیلن اشاره کرد. در سینی نشا، هرچه میزان اندازه سلول‌های رشد گیاه کوچک‌تر باشد؛ نسبت به تغییرات PH ، رطوبت، اکسیژن، نمک‌های محلول در خاک و مواد غذایی حساس‌تر هستند و هر چه اندازه سلول‌های رشد گیاه عمیق‌تر باشد؛ فضای بیشتری در محیط کشت به هوا اختصاص داده می‌شود و در نهایت سبب بهبود در زهکشی و آبشویی نمک‌ها و همچنین رشد ریشه‌هایی عمیق‌تر و مستحکم می‌شود.
شکل قالب‌های سینی نشا می‌تواند بسیار متفاوت و مختلف باشد و هر یک از آن‌ها مزایا و کاربردهای خاص و مخصوص به خود را دارد. شکل سینی نشا می‌تواند گرد و کروی، مربع، ستاره ای یا شش ضلعی باشد. سینی‌های نشا که شکل بدنه آن‌ها موازی و با شیب ملایم است نسبت به سینی‌هایی که گرد و کروی هستند، اجازه رشد عمودی بهتر و بیشتری را به گیاه می‌دهند.

مزایای استفاده از سینی نشا

  • امکان کنترل بیماری‌ها و آفات گیاهی
  • امکان استفاده از سینی برای دفعات مکرر
  • امکان جابه‌جایی ساده و آسان
  • قیمت بسیار ارزان و مقرون به صرفه
  • امکان زهکشی مناسب
  • تهویه کامل و مناسب برای گیاه
  • رشد سریع‌تر و بهتر گیاه
  • امکان پرورش چندین مرتبه یک گیاه در یک فصل

انواع سینی نشا

سینی کشت نشا از نظر مواد تشکیل دهنده آن به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • سینی نشا پلی اتیلن
  • سینی نشا یونولیت

سینی نشا پلی اتیلن

در ساخت این نوع سینی نشا از دو ماده پلی استایلن (PS) و پلی اتیلن (PE) استفاده می‌شود. پلی اتیلن ماده‌ای بسیار منعطف‌تر است و برای حدود 10 دوره کشت گیاه می‌توان از آن استفاده کرد؛ اما ماده پلی استایلن ماده‌ای شکننده‌تر است و معمولاً تنها یکبار می‌توان از آن استفاده کرد؛ ولی در صورتی که کشاورز نشا را با دقت زیاد و به آهستگی از سینی نشا ساخته شده از پلی استایلن خارج کند، ممکن است بتواند یکبار دیگر نیز آن را مورد استفاده قرار دهد.

مزایای استفاده از سینی نشا پلی اتیلن

  • سینی نشا پلی اتیلن معمولاً تنوع رنگی بهتر و بیشتری دارند و برای تبادل حرارت و افزایش کیفیت نشا گزینه‌ای بسیار مناسب است.
  • تنوع سینی‌های نشا پلی اتیلن بسته به نوع کشت گیاه بسیار زیاد است.
  • این نوع سینی نشا معمولاً طول عمر بالایی دارد و همچنین قابلیت شست و شو برای استفاده مجدد را نیز داراست.
  • جابه‌جایی این نوع سینی بسیار راحت است.
  • خرید و استفاده از سینی نشا پلی اتیلن بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است.
  • نشا تولید شده در سینی پلی اتیلن بسیار مرغوب و بدون تلفات است.
  • این سینی می‌تواند میزان تولید و بازده کشت را افزایش دهد.
  • در مقایسه با سایر سینی‌های موجود در بازار، خارج کردن نشا از سینی‌های پلی اتیلن بسیار راحت‌تر است.
  • سینی نشا پلی اتیلن در برابر نور خورشید و اشعه ماورا بنفش مقاومت خوب و بالایی دارد.
  • حجم و ابعاد این سینی برای انواع کشت‌ها مناسب است.
  • انعطاف‌پذیری و نرمی سینی پلی اتیلن کاملاً مناسب است.

سینی نشا یونولیت

این نوع سینی همان‌طور که از نامش پیداست از یونولیت یا پلاستوفوم تهیه شده است. یونولیت یک ماده سفید رنگ، سبک وزن و متخلخل است که از فرآورده‌های نفتی به وجود می‌آید و ویژگی‌های بسیار زیادی دارد که سبب شده به یکی از بهترین موارد برای ساخت سینی نشا تبدیل شود. از جمله ویژگی‌ها و مزایای سینی نشا یونولیتی می‌توانیم به مواردی مانند استقامت بالا، قیمت مقرون به صرفه، سبک و قابل حمل بودن، عایق بودن در برابر سرما، گرما، حرارت، رطوبت و … است و همچنین آنتی باکتریال نیز هست و مانع از رشد آفات گیاهی خواهد شد. یکی از مهم‌ترین نکاتی که در هنگام استفاده کردن از این سینی باید حتماً به آن توجه داشته باشید این است که هرگز حفره‌های سینی نشا یونولیتی را با خاک و ماسه پر نکنید؛ چراکه این مواد سفت و سنگین‌اند و شما را در کشت و جابه‌جایی سینی و گیاهان دچار مشکل می‌کند. موادی که باید برای این سینی مورد استفاده قرار بگیرد شامل پیت ماس غنی شده، کوکوپیت، مخلوط پیت ماس و  کوکوپیت و یا ورمیکولیت و پرلیت با یکدیگر است.

اندازه‌های مختلف سینی نشا

سینی نشا از نظر تعداد حفره‌ها و اندازه بسیار متفاوت‌اند و با توجه به نیاز کشاورز و همچنین نوع بذر و گیاه و البته اندازه گیاه انتخاب می‌شود. تعداد حفره‌ها در سینی نشا از 4 حفره در هر سینی شروع می‌شود که در این نوع سینی اندازه حفره‌ها بزرگ‌تر است و تا حدود 120 حفره نیز وجود دارد که در سینی‌هایی با تعداد حفره بالاتر، این حفره‌ها اندازه کوچک‌تری دارند و به طور کلی اندازه سینی نشا نیز بزرگ‌تر خواهد بود.

کاربرد انواع مختلف سینی نشا

با توجه به نوع و اندازه سینی نشا، این سینی‌ها کاربردهای مختلفی دارند. در میان تمام انواع سینی نشا، سینی نشا 104 حفره‌ای، سینی نشا 72 حفره‌ای و سینی نشا 128 حفره‌ای بیشتر مور استفاده کشاورزان قرار می‌گیرند.

به عنوان مثال از سینی نشا 104 حفره‌ای بیشتر برای کاشت انواع سبزیجات و صیفی‌جات استفاده می‌شود یا از سینی نشا 72 حفره‌ای اغلب برای کاشت انواع بذر گل و قلمه گیاه استفاده می‌شود. همچنین از سینی نشا 128 حفره‌ای نیز برای کاشت بذرهایی با ریشه عمیق‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سینی به دلیل داشتن حجم حفره‌ها با ابعاد 1.5 اینچی دارای فضای مناسبی برای پرورش این نمونه گیاهان است.

در این مقاله از سری مقالات پوشه کالا شما را با سینی نشاکاری و انواع مختلف آن آشنا کردیم. در صورتی که شما نیز در کشت محصولات خود از این روش مدرن و از سینی‌های نشا استفاده می‌کنید و قصد خرید آن‌ها را دارید، می‌توانید از فروشگاه ما با بهترین قیمت و کیفیت تهیه کنید.